Zomercheck, moet ik de auto voor vakantie checken?

zomercheck-vakantiecheck-autovakantie

Is de zomercheck van je auto zin of onzin? Wanneer de zomer begint en wanneer de vakantie periode aanbreekt, maken garages en autobedrijven reclame voor de auto zomercheck of vakantiecheck. Is het handig om dit te doen, mijn auto wordt bij de APK Keuring toch al gecontroleerd? APK Keuringseisen zoekt het voor je uit en geeft je graag helder en onafhankelijk antwoord.

De auto zomercheck is een extra controle van punten die tijdens warm weer of tijdens zwaardere prestaties, zoals rijden in de bergen het kunnen begeven. De zomercheck of vakantiecheck is iets anders dan de APK Keuring, je bent niet verplicht dit te doen en de auto wordt op minder en andere punten gecontroleerd. Ook zijn er geen vaste regels voor het pakket van zomer- of vakantie check en is het goed om garages en autobedrijven te vergelijken. Ook kun je een zomercheck aanbieding vinden waarbij je auto gratis gecontroleerd wordt. Een aantal standaard punten die in de zomercheck/vakantiecheck meegenomen worden:

Autobanden

Autobanden blijven bij iedere check een van de belangrijkste punten. Je autobanden zijn het contact met de weg en aangezien rubber een natuurproduct is én slijt, is controle hierop essentieel. Onderdelen van de controle van de autobanden die je zelf ook kunt doen:

 1. Bandenspanning controleren
 2. Banden profieldiepte meten (minimaal 1,6 mm maar prestaties zijn onder de 2mm eigenlijk al minder)
 3. Autobanden controleren op haarscheurtjes in het rubber en schade aan de zijkanten en bandenprofiel
 4. DOT code checken, deze geeft het bouwjaar aan, indien je met de caravan gaat ook van de caravanbanden (sommige verzekeringen betalen niet uit bij te oude banden)
 5. Reservewiel, vergeet niet ook alle bovenstaande punten voor het reservewiel doorlopen

Remmen

Zeker wanneer je naar de bergen gaat is een remmen controle niet onverstandig. De remmen hebben het bij een afdaling zwaar te verduren, zelfs als je in lage versnelling ze zo min mogelijk gebruikt, zal je ze toch meer gebruiken dan normaal.

Oliepeil, koelvloeistof, ruitenwisservloeistof, stuurbekrachtingvloeistof etc. etc.

Kortom, alle vloeistoffen controleren op de juiste niveau’s. Een te laag niveau is zeker op vakantie niet prettig. In het buitenland kan het zijn dat je niet weet welke motorolie je moet hebben bijvoorbeeld, of je ruitenwisservloeistof kan op zijn terwijl je last hebt van een vieze ruit met ondergaande zon.

Autolampen

Ook bij de verlichting geldt, je garage of autobedrijf heeft een lampje voor je auto zo liggen, maar in het buitenland kan het moeilijk zijn om het juiste autolampje te vinden. Dit is niet iets waar je een vakantiedag aan wilt besteden en kan makkelijk voorkomen worden!

Accu

Bij de accu geldt, een snelle controle is zo gedaan maar kan in het buitenland tot dagen wachttijd leiden. Goed om te controleren dus.

Uitlaat, schokdempers, voorruit…

Per autobedrijf of garage kunnen de punten verschillen. Ook de uitlaat en met name de rubbers waar de uitlaat mee opgehangen is krijgen vaak een controle, net als de autobanden hebben de rubbers van de uitlaat ook vaak scheurtjes en kan dit met warm weer eerder scheuren.

Airco

Er zijn geen APK Keuringseisen voor de airco, maar bij de vakantiecheck is het wel fijn als er even naar gekeken wordt. Zeker wanneer je naar warme landen gaat zul je deze vaak nodig hebben. Ook hier weer, kijk even rond voor een goede airco check aanbieding!

Vakantiecheck auto noodzakelijk?

Op de vraag of je aan de zomercheck of vakantiecheck mee moet doen? Het kan verstandig zijn, zeker wanneer je met de auto op vakantie gaat. Mocht je net de APK gehad hebben of vlak voor de vakantie je APK keuring gepland hebben, vraag dan je garage om even extra op deze punten te letten.

we hebben het nu over de technische aspecten gehad, toch is er, wanneer je met de auto op vakantie gaat, meer om rekening mee te houden. Wat dacht je van de fluorescerende gele hesjes die je verplicht bent in de auto te hebben? Of in Frankrijk waar je een zelf je alcoholcontrole test bij je moet hebben? APK Keuringseisen zet nog graag even de regels voor je uiteen, zodat je veilig op vakantie kunt.

Verkeersregels buitenland voor op vakantie

Wanneer je op vakantie gaat wil je natuurlijk een zorgeloze reis hebben. We geven je een aantal tips waar je vast rekening mee kunt houden en wat je veel gedoe kan besparen.

 1. In bijna alle landen moet je een geel veiligheidshesje verplicht bij je hebben én een gevaren driehoek. Deze laatste ligt vaak bij het reservewiel van je auto
 2. Sowieso slim om mee te nemen, de verbanddoos, maar ook in landen als Oostenrijk en Kroatië verplicht
 3. Voor Oostenrijk en Zwitserland dien je vignetten voor de snelweg te kopen, hierop wordt gecontroleerd
 4. In sommige landen mag je niet met alcohol op rijden, geen druppel! Check dus even het land waar je heen gaat
 5. Neem verzekeringsbewijs van auto en, wanneer je caravan een eigen kenteken heeft, ook die van je caravan mee
 6. Heb je een reisverzekering afgesloten? Je kan reisverzekeringen vergelijken om een deal te vinden die bij je past.

Om de verkeersregels voor alle landen hier uitgebreid te beschrijven is gelukkig niet nodig, wel verstandig is om deze even op internet op te zoeken voor vertrek.