Trekhaak

Trekhaak

Wanneer u een auto koopt, let erop of deze een trekhaak heeft. Het is bijzonder handig een te hebben, en achteraf nog laten monteren kost al snel een paar honderd euro. Het principe van de trekhaak is al bijzonder oud. Eenvoudig een karretje achter een voertuig kunnen koppelen om gemakkelijk spullen te vervoeren. Niet alle auto’s worden met trekhaak uitgevoerd, meestal kan dit bij aanschaf als extra optie gekozen worden. Wanneer u achteraf een trekhaak wilt gaan kopen kan dit gelukkig wel op de meeste auto’s gemonteerd worden. De trekhaken voor auto’s zijn vrijwel allemaal gelijk. De wijze waarop een trailer of kar aangekoppeld dient te worden is gestandaardiseerd, u kunt dus met elke trekhaak de meeste karretjes en trailers aankoppelen. Aan het einde van de trekhaak zit een bolvormig uiteinde, hierop wordt de koppeling met de trailer bevestigd en blijft deze toch beweeglijk.

Trekhaak APK

Voor de APK is het volgende belangrijk:

  • De trekhaak dient goed vast te zitten, hierbij zijn de bouten waarmee deze vast zit ook van belang.
  • De kogel mag niet te veel afgesleten zijn.
  • Elektronica van de trekhaak hoeft niet te werken
  • Heeft u een afneembare trekhaak, let dan op de borgconstructie, deze dient goed te zijn

Overige zaken om rekening mee te houden:

  • Het trekgewicht, ongeremd of geremd dient op uw kentekenbewijs te staan of op een aanvullingsblad. Voor personenauto’s staan sinds 06-04-1998 trekgegevens op het voertuigbewijs. Wat als er geen aantal staat: dan mag u met de auto geen aanhangwagen trekken. U kunt dit opvangen met een aanvullingsblad, dit dient u echter wel van te voren te regelen.
  • Wanneer u om de een of andere reden uw trekhaak niet langer op uw auto wilt dan kunt u deze laten verwijderen. U hoeft dit meestal niet door te geven.
  • Bij de elektronica van te trekhaak kan oxidatie komen, let hierop voor u de trekhaak aankoppelt in verband met mogelijke kortsluiting tussen de aanhanger en de auto.

Trekhaak kopen? Profiteer van deze aanbieding:

10% korting op Brink trekhaken