autokeuring

De APK keuring is een autokeuring die periodiek plaats vindt. Tijdens deze keuring wordt de auto getoetst op belangrijke onderdelen die de veiligheid en algehele staat van de auto aangeven. De auto moet bij gebreken gerepareerd worden om door de keuring te komen. Onderdelen die aan vervanging toe zijn binnen een aanzienlijke periode worden in het APK rapport vermeld. Deze autokeuring is de enige in Nederland die verplicht is en wordt door de RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer) geregeld. Het keuren kan bij veel garages en APK keurstations in Nederland. Deze bedrijven worden door de RDW gecontroleerd. U weet dus dat deze bedrijven de kwaliteit en vakmanschap leveren om de autokeuring goed uit te kunnen voeren voor uw auto.

Tweedehands auto kopen

Wanneer u een tweedehands auto gaat kopen let er dan op wanneer deze zijn APK keuring gehad heeft. Hierop letten biedt u namelijk twee voordelen:

– De APK is een autokeuring waarbij de auto op de belangrijkste auto onderdelen een check gehad heeft. De APK keuring is echter een momentopname, het kan dus zijn dat op dat moment alles in orde was, maar wanneer u een tweedehands auto gekocht heeft, een maand later iets kapot kan gaan. Zwakke plekken of auto onderdelen die binnenkort aan vervanging toe zijn worden door de keurmeester in het APK rapport vermeld.

– De auto moet binnen een aantal maanden zijn APK keuring hebben. In dit geval is het extra opletten geblazen. Het kan goed zijn dat iemand weet dat er iets aan de auto mankeert en deze nog snel probeert te verkopen. Hij is van de auto af en u zit bij de APK keuring met hoge kosten voor reparaties aan een tweedehands auto waar u nog nauwelijks in gereden heeft. En een auto zonder APK verkopen is onbegonnen werk. Staat de autokeuring dus binnen een paar maanden voor de deur, en kunt u even wachten? Wacht dan tot de keuring geweest is en kijk of de auto dan nog te koop staat. U mag bij aanschaf altijd vragen naar een rapport van de autokeuring of naar de onderhoudshistorie.

Onafhankelijke autokeuring

U kunt voor de keuring meestal terecht bij uw eigen garage, zij kennen uw auto en weten waar ze op moeten letten. U kunt ook bij een APK keurstation terecht, doordat zij zich in de meeste gevallen niet op reparaties richten maar alleen op keuren loopt u minder risico. Het wil nog wel eens voorkomen dat een bedrijf de autokeuring gratis aanbiedt maar daarna torenhoge kosten berekend voor een reparatie. Opletten dus waar u de auto laat keuren.