APK keuringseisen voor autogordels

Wanneer u plotseling remt, of in een erger geval bij een ongeval betrokken raakt beschermen uw gordels u tegen letsel. Bij de APK Keuring wordt daarom grondig gecontroleerd op de autogordels.

 

De APK keuringseisen aan gordels op een rijtje:

  • Alle gordels dienen aanwezig te zijn, zowel voorin als achterin

  • Bij de APK keuring wordt de gordel helemaal uitgerold, de eis is dat deze geen beschadigingen of scheuren mag bevatten.

  • Het blokkeringsysteem moet goed werken, bij plotseling aantrekken moet de gordel blokkeren.

  • De sluiting van de gordel moet goed werken.

Wanneer moet ik mijn gordel om?

Gordels zijn een zeer belangrijk onderdeel van de auto. Tegenwoordig is de gordel om doen voor de meeste mensen een gewoonte geworden.In de regel geldt: Alle inzittenden in de auto dienen een gordel om te hebben indien deze aanwezig is. In sommige auto's zitten geen gordels, bijvoorbeeld auto's gefabriceerd voor januari 1990. In deze voertuigen was de gordel voorin verplicht, achterin niet. Bij deze oudere auto's zult u achterin vaak geen gordels aantreffen. 

Voor kinderen dient u rekening te houden met het volgende: is het kind korte dan 1,35m. dan dient u een zittingverhoger te hebben. Zowel voorin als achterin de auto is dit verplicht. Volwassenen korter dan deze lengte hoeven geen zitje te gebruiken. Let erop dat uw kinderen de gordel aan doen en ook aanhouden, dit is voor de veiligheid maar ook om boetes te voorkomen. Voor kinderen onder de 12 is de boete voor u, boven de 12 krijgen zij zelf de boete. De overheid besteed veel aandacht aan het onderwerp en heeft regelmatig campagnes lopen om het gebruik van de gordel onder de aandacht te brengen.