Kleine beurt

Na 20.000 kilometer of na 1 jaar is het verstandig uw auto een kleine beurt te geven. Onderdelen van de auto die aan slijtage onderhevig zijn dienen dan gecontroleerd te worden. De auto wordt tijdens de kleine beurt op ongeveer 45 punten gecontroleerd. Welke punten gecontroleerd worden en hoeveel dit er exact zijn kan per garage verschillen. Ook zit er een verschil in automerk en model. De meeste fabrikanten hebben een onderhoudsschema opgesteld zodat de garage weet welke punten van de auto specifiek belangrijk zijn. U kunt dit meestal ook in het instructie boekje / onderhoudsboekje van uw auto vinden. Onderdelen die vrijwel altijd gecontroleerd worden tijdens een kleine beurt zijn carrosserie, schokdempers, remmen, verlichting, accu, uitlaat, ruitenwissers, banden en natuurlijk alle vloeistoffen zoals remvloeistof, stuurbekrachtiging vloeistof, koelvloeistof en motorolie. De motorolie wordt meestal ververst en de oliefilter vervangen. Komen tijdens de kleine beurt mankementen naar voren dan worden deze aangeduid om gerepareerd te worden.

APK keuring

De kleine beurt wordt vaak gecombineerd met de APK keuring. Tijdens de keuring van uw auto wordt al gekeken naar een aantal punten welk de punten van de kleine beurt overlapt. De overige punten afwerken, de oliefilter vervangen en eventuele andere reparaties kunnen direct meegenomen worden. Zo heeft u uw auto niet alleen voor de RDW weer goedgekeurd maar kunt u er zelf ook zeker van zijn dat uw auto in top conditie blijft.

Tweedehands auto of occasion kopen

Bent u van plan een tweedehands auto te kopen of heeft u juist een occasion gekocht? Om zeker te zijn van uw koop en niet de dupe te woorden van achterstallig onderhoud is het goed de auto direct even bij de garage te brengen voor een kleine beurt. Zo bent u zeker van uw koop en kunt u, in geval van ernstig achterstallig onderhoud of verzwegen mankementen direct terug. Houdt u er wel rekening mee dat de mankementen de verkoper bekend hadden moeten kunnen zijn. Wanneer u van een particulier koopt heeft u andere rechten dan wanneer u van een garage of autobedrijf een tweedehands auto of occasion koopt. Daarnaast is de verkoop prijs van belang. Koopt u een auto voor 200 euro dan kunt u minder verwachten dan wanneer u een auto voor 5000 euro of meer aanschaft. In alle gevallen is het aan te raden de auto een kleine beurt te geven.