bandenspanning

Bandenspanning is de luchtdruk in de banden. Deze wordt gemeten in eenheid 'bar' en dient overeen te komen met de juiste spanning die voor uw auto aangegeven is. U kunt de luchtdruk meten met een bandenspanningsmeter, dit kan een losse meter zijn, maar ook een ingebouwde meter van een luchtpomp. Deze treft u bij benzinestations aan en uiteraard heeft uw garage ook een spanningsmeter en pomp. Op de lucht pomp bij het benzinestation staat vaak aangegeven wat het aantal bar is voor de bandenspanning per auto. U vindt dit ook op een label in uw auto, deze is in de meeste gevallen aan de binnenkant van de portier van de bestuurderskant te vinden. Wilt u nu direct kijken welke bandenspanning voor uw auto aangeraden wordt: download hier de bandenspanning tabel.

Bij het controleren en oppompen van uw banden dient u er rekening mee te houden dat de spanning hoger is als de banden warm zijn en er al met de auto gereden is. Controleer de bandenspanning daarom zo snel mogelijk voordat u ver gereden hebt!

Waarom moet de bandenspanning van mijn autobanden goed?

Veel ongelukken hadden voorkomen kunnen worden als de banden goed op spanning waren geweest. Voor de verkeersveiligheid is het dus van groot belang uw banden goed op spanning te hebben. Aangeraden wordt u banden 1 keer per maand te controleren, met name wanneer de temperatuur buiten erg verschilt.

Een voordeel wanneer u uw banden goed op spanning hebt is ook in uw portemonnee te vinden:

  • uw auto verbruikt minder benzine wanneer de bandenspanning correct is
  • uw banden slijten minder snel