Auto onderhoud

Auto onderhoud

 

Uw auto slijt, niet alleen door gebruik, ook weersinvloeden dragen bij aan de slijtage van uw auto. Goed auto onderhoud is daarom belangrijk en helpt u uiteindelijk in kosten van reparaties te besparen. Een goed moment om uw auto te laten onderhouden is tijdens de APK keuring. U kunt de keuring, welk gericht is op de meest essentiële onderdelen van de auto uitbreiden met een kleine beurt of een grote beurt. De onderdelen die inbegrepen zitten kunnen per garage verschillen. Bij de onderhoudsbeurt wordt de auto op gemiddeld tussen de 40 en 100 punten grondig gecontroleerd. Daarnaast worden onderdelen welk aan slijtage onderhevig zijn vervangen. Bijvoorbeeld de oliefilter welk vuil wordt door het gebruik wordt vrijwel altijd direct met de olie verversing mee genomen.

Grote beurt en kleine beurt

Bij goed auto onderhoud worden de volgende stappen doorlopen, deze stappen zijn afhankelijk van de grote beurt of kleine beurt:

 

Vaste inspectie check van de complete auto:

  • De complete auto wordt gecontroleerd op mankementen, ieder onderdeel wordt goed bekeken en waar nodig getest op deugdelijke werking.

  • Motorolie wordt door het rijden vies, door roet wordt deze zwart van kleur en door de slijtage van de cilinders en cilinderkoppen komt fijn ijzerstof in de olie. Niet tijdig de olie en oliefilter vervangen kan blijvende schade aan de auto teweegbrengen. Anders dan veel mensen denken is olie helder van kleur in plaats van zwart.

Slijtage van onderdelen door tijd en kilometers:

  • Onderdelen zoals remmen en autobanden zijn het meest aan slijtage onderhevig, bij een grote beurt of een kleine beurt worden deze vaak vervangen. De slijtende onderdelen bepalen tevens in grote mate de veiligheid. Zoals u zich voor kunt stellen, goede remmen en goede banden kunnen ongelukken doen voorkomen. Een onderdeel die sterk afhankelijk is van weersinvloeden is de uitlaat. Deze kan gaan roesten en enkel vervanging is dan nog de oplossing.

  • Tijdig vervangen van slijtende onderdelen voorkomt dat andere delen van de auto ook gaan slijten. Goede banden die goed uitgebalanceerd zijn voorkomen dat uw auto scheef kan gaan trekken en complete uitlijning noodzakelijk wordt.

  • Naast slijtage door gebruik is slijtage door weersinvloeden en tijdsgebonden reparatie noodzakelijk. De distributieriem is hier een voorbeeld van, deze dient om de zoveel kilometer vervangen te woorden en dient bij weinig gebruik tijdsgebonden vervangen te woorden. Bij sommige auto's kan het knappen van de distributieriem de hele motor total loss doen raken.

  • Aan de carrosserie is roest een veelvoorkomend probleem. Controleer uw auto regelmatig op roest, een klein plekje is bij te werken terwijl een doorgeroest gat gelast dient te woorden. Tijdig roest aan uw auto zien en bijwerken kan u in kosten doen besparen.

Incidentele reparaties:

  • Auto onderdelen kunnen defect gaan. Goed auto onderhoud kan op veel punten reparaties en langs de kant van de weg staan met pech voorkomen, echter nooit compleet. Een benzine pomp, waterpomp, schokdemper of motorsteun, het kan allemaal defect raken. Met de uitgebreide techniek in auto's kunnen hierin storingen optreden. Aan de andere kant lezen veel auto's zichzelf voortdurend uit. Ze geven via een display aan als er iets aan de hand is. Bij bijvoorbeeld de Audi garage kan de monteur de auto inpluggen en op een computer een scan maken van de auto. Potentiële problemen komen zo direct aan het licht en kan op auto onderhoud doen besparen.