APK keuringseisen velgen

De APK keuringseisen van de velgen hebben te maken met zowel de bevestiging van de velgen als de algehele staat van de velg.

1. Bevestiging van de velgen:
Velgen zitten met bouten vast aan de as van de auto. Deze bouten zorgen niet alleen dat de velg vast blijft zitten maar zorgt er onder andere voor dat de velg recht op de as zit. Dit wordt gedaan door de vorm van de bouten of moeren waarmee de velgen vastgeschroefd zitten. De vorm van de bouten of moeren is onder te verdelen in conisch of bolvormig. Op de afbeelding zie je links een conische bout en rechts een bolvormige bout. Wanneer je verkeerde bouten hebt, is dit een reden voor afkeur.

apk keuringseisen velgen bouten
Links een conische bout, rechts een bolvormige bout.2. Velgen en banden zijn heel erg belangrijk en een punt waar de APK keurmeester goed naar kijkt. Velgen kunnen door bijvoorbeeld te hard een drempel, stoeprand of kuil in de weg te raken, scheuren of vervormen. Ook weersinvloeden spelen een rol, stalen velgen kunnen roesten en lichtmetalen velgen kunnen hevig oxideren. Wanneer je een scheur in je velg hebt of de velgen zwaar beschadigd zijn, is dit reden tot afkeur. Een beetje stoeprandschade aan de lak van je velg is uiteraard geen probleem. Bij twijfel kun je altijd een velgenspecialist vragen.

Bekijk alle APK keuringseisen van banden en wielen